До 2023 г. железницата Пловдив-Бургас ще е европейска

0
32

Министър Желзяков откри нов модернизиран участък от 26 км

Министърът на транспорта Росен Желязков, областният управител Дани Каназирева и директорът на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски откриха модернизирания железопътен участък Скутаре – Оризово. Той е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас“ и е с дължина 26 км.

Рехабилитирани са железния път и контактната мрежа в участъка, системите за сигнализация и телекомуникация, приемните здания и техническите сгради в гари Маноле и Белозем, включително е изградена пасарелка, както и нова спирка с осигурен достъп на хора с намалена подвижност.

По думите на министър Желязков цялостната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на България за развитие на железопътната инфраструктура и достигане на европейските стандарти.

Модернизацията на жп линията Пловдив-Бургас ни отправя към предизвикателствата на новия дигитален свят, където човешките грешки ще бъдат сведени до нула и удоволствието от пътуването ще бъде основна цел, а не само скоростта на пътуването, заяви министър Желязков.

„Сигнализацията, безпрепятственото преминаване на конфликтни кръстовища, телекомуникациите и всички елементи, които съпътстват модерните железници, са вече факт и ги наблюдаваме в действие. Жп линията Пловдив-Бургас до 2023 година трябва да е онзи път, който асоциираме с понятието европейски железници“, каза още министърът.

„Създали сме необходимите предпоставки още сега да бъде модернизиран и подвижният състав. В края на тази, началото на следващата година очакваме новите локомотиви – нещо, което ще се случи за първи път от 80-те години насам. Имаме договор за модернизация на всички дизелови и електрически мотриси, за ремонт на съществуващия подвижен състав и подновяването на вагоните, така че пътуването с железници да бъде приятно, удобно и безопасно“, каза министър Желязков.