Николова: Бързите визи ще увеличат броя на руските туристи у нас

0
10
Снимка: Министерство на туризма

Министърката се срещна с ръководството на една от водещите за руския пазар туроператорски компании

Русия е важен пазар за развитието на туризма, като се нарежда сред водещите 10 страни, от които годишно България посреща най-много посетители, заяви вицепремиерът Марияна Николова днес на среща с ръководство на туроператорска фирма „Аква Тур БГ“. Тя посочи още, че важно условие за увеличаване на броя на пътуванията е издаването на визите.

„Министерството на туризма съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за отпечатването им“, информира министър Николова.

И уточни, че целта е те да се издават в много кратки срокове поради интереса на руските граждани към т.нар. „last minute” почивки.

„Аква Тур БГ работи основно с организиране на пътувания от и до Русия и затова фокус в дискусията бе възможността за насърчаване на посещенията на този пазар.

Представителите на компанията коментираха, че този въпрос е ключов и по-лесното и бързо издаване ще допринесе много за увеличаване на пътуванията между двете страни.

„Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, работим последователно и приоритетно, за да го постигнем и вярвам ще се случи максимално скоро“, каза още вицепремиерът.

Тя представи част от мерките, които правителството предприе за облекчаване на работата на бизнеса и за подпомагането му за преодоляване на последиците от разпространението на коронавирус.

Представителите на туроператора поставиха въпроса за качеството на предлаганите туристически услуги и ол инклузив пакетите. Бяха коментирани добри практики при предлагането на ол инклузив системата, както и възможностите да се разработят по-подробни изискванията за предлагането му от местата за настаняване.

Министър Николова обясни, че в момента със сътрудничеството на професионалните гимназии се разработва национално меню. „Очакваме по този начин да повишим качеството на услугата и да допринесем за популяризиране на кулинарните богатства на страната“, коментира още вицепремиерът.