Нинова: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма

0
43
Корнелия Нинова

Тя ще предложи на евродепутатите от БСП да гласуват утре срещу тази част от резолюцията на европарламента за България

В резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре, има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира, пише в позиция на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българският парламент. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я, променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата, казва Нинова.

Но Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма – нито директна, нито завоалирана – в резолюция срещу корупцията, пише Нинова.

Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода на словото, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни, се казва в позицията.