Само Breaking.bg: Нинова срещу партийната опозиция- Искате да си въртите синджирчето, докато командвате председателя

0
1100
бсп
Централата на БСП

Питат лидерката кой реши партията да подкрепи Кьовеши ? Не ние, а Свободна Европа разкри паралелната държава, оправдава се лидерката

Искате като преди да върнете председателят да се избира от конгрес. И както преди да се съберете 10 души, да си изберете подходящия председател, да го управлявате, да ви слуша и да си въртите синджирчето. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърнала към членовете на Националния съвет на партията на вчерашното инфарктно заседание, на което тя подаде оставка.

Това разказаха пред Breaking.bg присъствали на форума. Острите й думи срещу вътрешно-партийната опозиция дошли след репликите, че тя еднолично управлява БСП и желанието й да се избере нов лидер с преки избори, а не през конгреса. Според запознати Нинова контрирала опонентите си в залата с репликата, че председателят на БСП е най-ограниченият човек в партията и има право да изразява само позицията на Изпълнителното бюро. Докато другарите от опозицията може ли да си говорят каквото си искат пред медиите.

Искате да променяте устава. Изборът на лидер от цялата партия не е ли най-демократичната форма? Искате като преди да върнете председателят да се избира от конгрес“, контрирала Нинова.

Освен по темата за избор на лидер сериозен скандал се разразил на съвета и по темата с едноличното управление на партията, според опозицията.

Кажете ми кой взима еднолични решения? Искам факти?, заявила Нинова. Веднага била репликирана с викове: Кьовеши, Кьовеши. Според присъствалите на форума опозицията настояла лидерът да обясни кой е взел решение да се подкрепя румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор.

„Това е решение на Изпълнителното бюро, контрирала Нинова, но последвал бурен смях и закачки от страна на присъстващите в залата. Вие оспорвате решение на Изпълнителното бюро, така ли ?“, попитала лидерката и сменила темата.

Тя тръгнала в контраатака по темата за тактиката на предизборната кампания на партията, която според опозицията донесла загубата, заради силната негативна стратегия.

Питате ни защо сме се занимавали с корупцията в държавата. Три години се борим с паралелната държава и със строителната мафия. Да припомня,че не ние а Свободна Европа поднесе истината за паралелната държава и ние да спрем да говорим за това една седмица преди изборите. Щеше да изглежда като страх. Даже ме критикуваха защо не съм назовала най-голямото име на паралелната държава. Назовах го- Делян Пеевски. И се почна: Ма защо, ма как, заявила Нинова в разгорещен спор с опонентите си, твърдят запознати. В речта си лидерката акцентирала на тезата си, че БСП е загубила изборите заради 700 000 души държавна администрация, която била подложена на натиск от страна на ГЕРБ. Според нея премиерът Бойко Борисов водел негативна кампания срещу БСП с лъжи и внушения.

Някой нападна ли го лично, както нас ни нападнаха, семействата, децата ни. Страшно ми е болно. Как един не каза, че Бойко Борисов водеше негативна кампания срещу БСП, че лъжеше. Борисов с нашите пари обикаляше страната и раздаваше като дерибей. Той употреби държавата и парите на народа да всява страх. Да вадя ли списък с работодателите с които Цветанов ходеше със задачи: От твоята фирма 60 човека, иначе няма поръчка. 700 000 администрация“ заявила Корнелия.

Според нея разликата от 120 000 гласа между ГЕРБ и БСП са дошли от административен вот. Лидерката бичувала партиите АБВ и „Движение 21“, които според нея са откраднали името и избиратели на БСП. Тя се оправдала с решение на ИБ да се не влиза в коалиция с тези партии.

Нинова поискала от Националния съвет решение за отношенията с ПЕС, а от ПЕС да поиска думата на столетницата при сключване на евентуални коалиция в европейския парламент.