Нинова отказала да се срещне с Борисов в началото на епидемията

0
52
Бойко Борисов Снимка: БНТ

Най-малко заразени от коронавирус има в България сред страните от ЕС, трети сме по най-малко починали – това е ясен отговор колко навременни са мерките, каза премиерът в парламента

Премиерът Бойко Борисов поискал да се срещне с лидера на БСП Корнелия Нинова, за да обсъдят заедно мерки срещу пандемията, но тя отказала. Това съобщи Борисов по време на изслушването му в парламента. Той е там по искане на БСП, а въпросът за мерките срещу кризата му отправи Кристиан Вигенин.

„В момента ние не спазваме карантината – посочи премиерът, защото каква е разликата между един театър, пълен със зрители, и пленарната зала на парламента в момента.“

1387 заразени от коронавирус у нас, 58 починали и 222-ма излекувани. България е на първо място в ЕС по нисък брой заболели на 100 хил. души и на 3-о място по най-малко починали след Словакия и Латвия. Това е много ясен отговор и индикатор колко навременни са били мерките, коментира Борисов.

Бързо реорганизирахме индустрията си и започнахме да произвеждаме маски и защитни облекла. Създадохме национален щаб с най-добрите специалисти, който работи денонощно и при пълна прозрачност за медиите, посочи премиерът.

Мерките ни са съобразени изцяло с препоръките на Световната здравна организация, те са много навременни, точни, прецизирани и съобразени с народопсихологията. Те са и най-либералните. Нито строителството е спирано, нито магазините, нито движението на хората. В други балкански страни има вечерен час и не пускат хората да излизат от вкъщи. Бяхме единствените, които не си затворихме църквите. Възстановихме имунизациите на децата, детските и женските консултации и плановите операции, инвитро процедурите, пуснахме гражданите в парковете. Всеки може да излиза свободно от дома си, заяви Борисов.