Борисов поиска извинение от Ивица Дачич

0
138
Борисов на форума в Сараево. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Сръбският вицепремиер обяви, че думите на българския министър-председател са интерпретирани неправилно

ЕС не означава само еврофондове и милиарди, а означава отговорност, заяви в Сaраево премиерът Бойко БорисовБойко Борисов .Той участва в Срещата на върха в Сараево на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

„Няма напрежение между България и Сърбия. Сега чул недочул Ивица Дачич ми вика посланика ни и казва, че поведението ми било неприемливо. Ако някой си го позволи пак, ще се скарам. Нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат. Ана беше до мен и чу какво говоря. Сега да ми се извини Дачич и да ми каже: „извинявай, Бойко“, заяви премиерът.

Искаме да се случат много неща на Балканите“, каза още Бойко Борисов. „Колкото по-малко се говори, толкова по-добре“, напомни той. „Балканите действително са един взривоопасен регион“, добави премиерът.

На въпрос за отношенията му с новия премиер на Гърция Кириакос Мицотакис, Борисов отговори, че той и Реджеп Ердоган са били едни от първите, които са го поздравили и добави, че България, Гърция и Турция са много важна тройка.

Междувременно вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща със сръбския си колега – вицепремиера и министър на външните работи Ивица Дачич.

Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Екатерина Захариева подчерта пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения. Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция, бе категорична Захариева.

Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Бойко Борисов – най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му – каза Дачич.

Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”