Бойко Борисов: Нито има пари за общините, нито за енергетиката, проблемите са изключително големи

0
274
Бойко Борисов Снимка: БНТ

Подвели са ни, че имаме резерв от 9 млрд., а те всъщност са 6, коментира лидерът на ГЕРБ

Спорът между бившия финансов министър Асен Василев и наследилата го на поста служебна министърка Людмила Филипова за състоянието на фискалния резерв стана обект на коментар от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Вчера служебният министър на финансите обяви, че вместо 9 милиарда в хазната има 6. По-късно с прессъобщение от ПП оповергаха данните.

Борисов днев от кулоарите заяви, че няма пари нито за общините, нито за енергетиката и алармира, че проблемите са големи.

„Когато говорех, че има проблеми в Министерството на финансите и освен партийните назначения, парите ги няма. Само преди два-три дни ви казах, че НС трябва да прояви характер и да се вслушаме в доклада на Международния валутен фонд. Да спрем тези безумни харчения на пари, да свалим дефицита до 1%. А се оказва, че няколко милиарда са похарчени през последните дни. Подвели са ни, че имаме резерв от 9 млрд., а те всъщност са 6. Като сложим пенсионните фондове, ядрената безпасност, се оказва, че държавата има по-малко от 2 млрд, с които да разполага. Това ни е наследството“, заяви Борисов.

Той поздрави новия служебен министър затова, че е запазила на поста шефа на НАП Румен Спецов.

„Нито има пари за общините, нито за енергетиката, проблемите са изключително големи – това не е нищо предизборно, а го казвам с тревога. Винаги сме държали да има мазнинка и резерв в държавата и да не се изхарчва всичко. Следващите дни има важни законопроекти за отбрана, енергетика. Ще излезе и как се харчат пари по ПВУ. Ще излезе, че са харчени за пенсии и да се изкарат колегите много добри“, каза Борисов.

„Отново се връщам на своето предложение, което мисля, че колегите от ПП-ДБ трябваше да оценят дори да няма правителство. Мария Габриел и Асен Василев да останат в сегашния кабинет, за да може това, което във финансите са надробили, да си го изсърбат, да си го поправят или да си понесат отговорността“, каза той./Tribune.bg