НСО: Служители рискуваха живота си при драмата с медсестрите /видео/

0
50

Категорично отричаме твърденията за проявено насилие спрямо тях, казват от службата

С риск за живота си и въпреки отявлената съпротива служителите на НСО изпълниха по единствения възможен начин своя дълг и предотвратиха нелепа трагедия в Партийния дом.  Това съобщиха от пресцентъра на службата и разпространиха видео, на което се вижда как служители на НСО начело с шефа им бригаден генерал Красимир Станчев стоят на перваза на прозореца и се опитват да убедят излязлата там медсестра да влезе в залата.

Паралелно с това други гардове възпрепятстват останалите сестри да излязат на перваза.

В изявлението на НСО във връзка с блокадата на Партийния дом от петте сестри се посочва, че служителите на службата са положили неимоверни и „продължителни усилия по уважителен и в съгласие с личното достойнство на участниците в протестната проява начин да ги склонят към диалог и сътрудничество“.

„Изразяваме дълбоко съжаление, че тези усилия не промениха нагласата на протестиращите, като същевременно категорично отричаме твърдения за проявено насилие спрямо тях. Реакцията на служителите на Националната служба за охрана по обезопасяване на лицата бе предприета след търпелив и внимателен анализ на тяхното поведение и бе провокирана единствено от съображения за ограничаване на рисковете за техния живот и здраве и от видимо опасно за самите тях провокативно поведение. Началникът на НСО поднася дълбока благодарност на служителите, които допринесоха за това ситуацията да не се развие до трагичен изход“, пише в изявлението.