Няма виновни за смъртта на 3-годишния Алекс

0
68
Детската болница "Проф. Иван Митев"

Възстановиха директорите на педиатрията, болницитe „Лозенец“ и „Пирогов“

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи окончателния доклад от проверката, която възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ по случая с починалото 3-годишно дете, съобщиха от пресцентъра на министерството. Проверката не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес.

Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта.

В Министерството на здравеопазването постъпиха и констативните протоколи както от проверките в педиатричната болница „Проф. д-р Иван Митев“ и болниците „Пирогов“ и „Лозенец“, така и в практиката на личния лекар на детето. Всички получени доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на прокуратурата, която също се сезира по случая. Целта е да бъде оказано пълно съдействие на компетентните органи в хода на разследването, съобщават от Министерство на здравеопазването.

С оглед приключването на проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в трите болници от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа.