Обвиниха българка и израелец за пране на над 1 млн.евро

Регистрирали много кухи фирми у нас

0
78
прокуратурата
Снимка: архив

Легализирали пари от измами във Франция и Белгия

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми две лица за пране на пари в София със средства придобити чрез измама

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми Мария И. (българска гражданка) и Владимир Б. (израелски гражданин) за извършване на финансови операции с парични средства, придобити чрез измама на територията на Република Франция и Кралство Белгия в размер на 1 410 169 евро – престъпление по чл. 253, ал.1, пр. 1 и пр. 3, алт.1 във вр. с ал. 2, т. 3, във вр. с чл. 20, ал.2, вр. с ал. 1 и чл. 26, ал. 1 от НК. Това съобщиха от държавното обвинение.

Мария И. е обвинена за това, че в периода от м. март 2017 г. до м. юни 2018 г., като посредствен извършител и в съучастие с Владимир Б. (помагач) са извършили финансови операции в гр. София, с цел прикриването на произхода на парични средства, придобити от престъпления, извършвани в Белгия и във Франция.

Мария И. и Владимир Б. са регистрирали множество търговски дружества в София, по чиито сметки да постъпват парични средства трансфери от чужбина, без да са налице реално извършени търговски сделки. Двамата са знаели, че парите, които пристигат, са придобити чрез измами, извършени в чужбина.

СГП е предприела необходимите процесуално-следствени действия.

С постановление на прокурор при СГП Мария И. и Владимир Б. са задържани за срок до 72 часа. Предстои СГП да изготви искане до съда за постоянното им задържане под стража.