ООН: Почти половин милиард души са безработни или нямат достъп до добра работа

0
14
Снимка: iStock/Getty Images

Недостигът на добри работни места е причина за протестните движения по света и недоволството в глобален мащаб, казват от Международната организация по труда

ООН обяви, че над 470 милиона души по света нямат работа или не получават достатъчно възможности да си намерят такава, пише АФП. Към тях трябва да се прибавят 285 милиона души, които нямат възможност да работят толкова, колкото искат, отказали са се да търсят работа или по друга причина нямат достъп до пазара на труда.

Когато се обединят двете групи, реалната картина е, че около 13% от трудоспособните по света са безработни или нямат шансове да се реализират на пазара на труда, твърди агенцията на ООН.

„Недостигът на добри работни места е част от появяващите се по света протестни движения и недоволството в глобален мащаб“, казва директорът на Международната организация по труда /МОТ/ Гай Райдър.

Според индекса на социалното недоволство, който изготвя МОТ, в 7 от 11-те региона на света недоволството се е увеличило през десетилетието между 2009 и 2019 г. Данните на агенцията сочат, че в допълнение към безработните и затруднените да достигнат до пазара на труда, повече от 630 милиона души по света са така наречените „работещи бедни“. Те представляват около 20% от цялата работна сила на планетата и въпреки че са на работа, изкарват по-малко от 3,20 щатски долара на ден като реална покупателна способност. „Положението е по-лошо, отколкото си мислехме“, каза Райдър пред репортери в Женева.

Към тези проблеми се прибавят данните, че 267 милиона младежи по света във възрастовата група от 15 до 24 години, нито работят, нито учат, нито преминават професионално обучение.