Осъдиха условно бизнесдама, източила криптовалута за над 1,1 млн. лв.

0
26
Милена Митева

Милена Митева върнала задигнатите пари и признала вината си

1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, глоба от 6000 лева и пробационна мярка задължителна регистрация по настоящ адрес наложи съдът на бизнесдама от Пазарджик, съобщават от прокуратурата.

Милена Митева е обвинена през ноември 2018 г. за участие в престъпен сговор с още двама за това, че с цел да набави за себе си и за тях облага, използвала слабости в електронната система на платформата „Футуро нетуърк“ за търговия с криптовалута футурокойн (собственост на дружество със седалище в Република Полша). На три пъти – от 24 март 2018 г. до 6 април 2018 г. тя внесла в системата компютърни данни за теглене на общо 141 628 футурокойни на стойност 1 124 198,81 лева. И трите тегления жената извършвала от профилите на трети лица, за да запази своята самоличност.

В резултат на проведеното от Специализираната прокуратура разследване е установен механизмът на извършване на престъпното деяние, като резултатите от самото разследване способстват за подобряване системите за сигурност на чуждестранната онлайн платформа и недопускане на други подобни посегателства над криптовалутата на полското търговско дружество. В резултат на проведените адекватни действия по разследването престъпната дейност е доказана по категоричен начин и иззетата по неправомерен начин криптовалута е възстановена изцяло на собственика й.

Съдът аргументира размера на наложеното на Митева наказание с това, че подсъдимата е признала вината си, прекарала е в ареста близо 7 месеца – от 24 ноември 2018 г. до 4 юни 2019 г., както и че виртуалната валута, предмет на делото, е изцяло възстановена на полското дружество.

По отношение на другите двама участници в престъпния сговор съдебното дело продължава по общия ред.