Румен Овчаров осъден на 2 г. условно по делото „Бобов дол“

0
130
румен овчаров
Румен Овчаров

Апелативният спецсъд отмени оправдателната присъда на първа инстанция, бившият министър може да обжалва пред ВКС

Апелативният специализиран наказателен съд отмени оправдателната присъда на Специализирания наказателен съд срещу Румен Овчаров и го призна за виновен по делото „Мини Бобов дол“, съобщиха от Апелативния спецсъд.

Втората инстанция призна Овчаров за виновен в извършване на умишлена безстопанственост, от която са настъпили значителни щети в размер на 2 659 040,60 лв., като го оправда за разликата до 24 455 474,80 лв.

На основани чл.54 от НК на подсъдимия Овчаров е наложено наказание „лишаване от свобода за срок от 2 г., чието изпълнение е отложено за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.6 от НК подсъдимият Овчаров е ЛИШЕН от правото да заема държавна длъжност в органите на държавната власт за срок от ТРИ ГОДИНИ. На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимия Овчаров е ЛИШЕН от правото да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество, за срок от ТРИ ГОДИНИ.

Със същата присъда подсъдимата Ана Янева е призната за невиновна и оправдана.

Със същата присъда подсъдимият Пламен Евтимов – изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Мини Бобов дол“ е признат за виновен в извършване на умишлена безстопанственост. .

На основани чл.54 от НК на подсъдимият Евтимов е наложено наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДВЕ ГОДИНИ, чието изпълнение е ОТЛОЖЕНО за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.6 от НК подсъдимият Евтимов е ЛИШЕН от правото да заема ръководна длъжност в държавно предприятие, корпорация и обществена организация за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимия Евтимов е ЛИШЕН от правото да упражнява дейност свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от ТРИ ГОДИНИ.