Отиде си един майсторите на шпионския трилър Джон льо Каре

0
11
Джон льо Каре

Писателят е работил за британското разузнаване

Разделихме се с един от майсторите на шпионския трилър – Джон льо Каре, съобщават световните агенции. Авторът на шпионски романи е починал на 89 години, потвърди и литературният му агент Къртис Браун.

Писателят, чието истинско име е Дейвид Корнуел, е починал в събота в Корнуол, Югозападна Англия, след кратко боледуване. Уточнява се, че смъртта му не е свързана с ковид пандемията.

Автор на трийсетина романа, в които действието неизменно се развива в годините на Студената война, Джон льо Каре е работил за МИ-5 и МИ-6 от 1950 до 1960 г. Той е наясно с действията, подбудите и морала на професионалистите от света на разузнаването, което му помага да разкрие част от него в своите романи с характерния си елегантен стил, умело заплетената фабула и остроумен диалог. Известност му донася книгата „Шпионинът, който дойде от студа“, а най-четените му романи са тези от серията за Джордж Смайли.

Трилърите – „Най-търсеният човек“, „Дама, поп, асо, шпионин“, „Изменник по вкуса ни“, „Достопочтеният ученик“ и „Екипът на Смайли“, са доста добре познати в България.