Красимир Дачев: Правителството иска да си отиде, но хората все още не го разбират

0
1091
Красимир Дачев

Голямата бедност вече е дошла, икономиката е обезкървена, твърди зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата

Правителството настоява да си отиде, но хората все още не го разбират, заяви пред Нова тв зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев в отговор на въпрос трябва ли кабинетът да подаде оставка.

“Голямата бедност вече е дошла, икономиката е обезкървена. Когато я обезкостиш – след това следват хората“, посочи Дачев.

„Никога не сме искали да бъдем субсидирани. Голяма част от кризите ги докараха самички, благодарение на самонадеяност и липса на житейски опит. Защото с един апломб развалиха неща, които сме градили 20-30-40-50 години. Пример за това е газът. Казваме „няма да работим с тези? Ами с кои?”, подчерта той, коментирайки проведената в четвъртък среща с министъра на енергетиката.

В момента Европа купува руски газ като луда, направила си е вратичка и купува и руски въглища, твърди Дачев.

„Старите хора са казали, „Преди да развалиш един кладенец, изкопай нов”. Но не трябва да спираш тази тръбичка. Не ме интересува дали е Путин или е Фидел Кастро. Мен ме интересува да имам евтин газ. Много е смешно, когато политиците започнат да правят бизнеса. Те започват да моделират и политизират бизнеса. Не може така да се прави”, категоричен е той.

По думите му Министерството на енергетиката е в едни клещи между Министерство на финансите и Народното събрание. „Така че те не са в състояние повече да финансират със субсидиите. Това ще бъде последно през май”, подчерта Дачев.

Според него що се отнася до американския евтин втечнен газ – властите „подхвърлят дъвка за шушумиги”.