Правителството инвестира още 330 млн. лв. в икономиката до Нова година

0
55
Лъчезар Борисов

Повечето от тях са за средните предприятия, казва министър Лъчезар Борисов

През следващите седмици Министерството на икономиката ще инвестира още 330 млн. лв. по наличните процедури, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БНТ. Допълнително финансиране ще получат средните предприятия – 200 млн. лв., за наддоговаряне на процедурата за производствен капацитет пък ще отидат 68 млн. лв.

По думите му кандидатите ще бъдат максимално улеснени при подаването на заявления за финансова помощ, като за целта към критериите за кандидатстване се публикуват и видеоклипове, които да ориентират представителите на бизнеса, за да не се налага да заплащат допълнително за консултантски услуги.

Борисов подчерта, че от началото на кризата ресорното му ведомство и Министерството на труда и социалната политика са инвестирали над 1 млрд. лв. в българската икономика. Над 450 млн. лв. са по мярката 60:40 към социалното министерство, между 200 и 210 млн.лв. са инвестициите през Българската банка за развитие (ББР), на над 200 млн. лв. пък се оценяват и инвестициите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„От Международния валутен фонд отчетоха, че имаме много силни буфери, имаме имунитет към кризата, тъй като България е три пъти по-добра от целия ЕС по отношение на дефицит и около четири пъти по-добра от гледна точка на дълг“, категоричен бе той.