Откриха кой изтрови рибата в Марица

0
225
Снимка: NOVA

От ВиК-Пловдив уверяват, че водата за питейно-битови нужди не представлява опасност за хората

Сигнал за мъртва риба в района във водите на река Марица край Стамболийски вдигна институциите на крак в събота. Полицията, местните екоинспекции, Басейнова дирекция, ВиК – Пловдив и Областната дирекция по безопасност на храните се задействаха, хората получиха предупреждение да не ядат риба от реката, а от питейната вода бяха взети проби. Прокуратурата образува досъдебно производство по случая.

Вече е установен и източникът на замърсяването. По информация на NOVA това е фирма, която преработва пластмасови отпадъци и събира вторични суровини. От NOVA потърсили нейния управител, но опитите на екипа ни да се свърже с него останаха без резултат.

„Говорим за токсично замърсяване с много сериозни щети. Бързите тестове отхвърлиха наличието на цианид. Все още обаче не е ясно какво точно е опасното вещество във водата”, каза пред NOVA областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Тя увери, че фирмата, причинила замърсяването, ще бъде глобена.

От ВиК-Пловдив съобщиха, че са ограничили водовземането от две помпени станции. От дружеството обаче уверяват, че пряка опасност за населението няма, тъй като водата за питейно-битови нужди се взима от по-дълбоко, а не от повърхността.