Откриха тялото на удавилото се в Дунав момче в Румъния

0
12
Дунав Снимка: архив

Бащата е разпознал трупа

Бащата на 13-годишния Мехмед, който се удави в Дунав, е разпознал трупа, намерен в Румъния, съобщи комисар Димитър Чорбаджиев, директор на РДГП – Русе, цитиран от „24 часа“.

Съществуваха разминавания в описанието, дадено ни от родителите, и това, получено от румънските гранични власти, поясни той. Оказа се, че семейството не е знаело, че момчето е имало татуировка. Не бяха ни казали, че има гривна, а всъщност бащата е познал сина си именно по нея – била с надпис BOSS, разказа още комисар Чорбаджиев.

Извършена е аутопсия от румънците, както е по правилата. Причината за смъртта е асфикция при удавяне. Оттук нататък по процедура тялото се затваря в метален ковчег и е въпрос на организация от страна на семейството на Мехмед Сали кога ще бъде прибрано в България.

13-годишното момче от Тервел изчезна във водите на Дунав на 15 август след игра със свои приятели. Скачали във водата от намиращата се в дунавския парк частна хеликоптерна площадка. Извикал за помощ и потънал в реката. Рибар се обадил веднага на тел. 112. Мястото, където се случва това, е познато на силистренци като Анафора – изключително опасен участък от реката край града, където има обратно течение и водата се завихря във водовъртежи, рискови дори за опитни лодкари. Веднага бяха уведомени и румънските гранични власти, тъй като практиката показва, че не бъде ли намерено до ден-два тялото, то изплува вече на румънския бряг надолу по течението. Въпреки забраната от кмета на Силистра за плуване в реката, всяка година има „смелчаци“, които намират смъртта си в Дунав.