Отстранен ли е шефът на Военното разузнаване ?

0
280
Шефът на Военното разузнаване ген. Пламен Ангелов.

При поискано отнемане на достъпа му до класифицирана информация ген. Пламен Ангелов не може да остане на поста

Отстранен ли е шефът на Военното разузнаване ген. Пламен Ангелов ? Този въпрос виси със страшна сила след съобщението от тази сутрин на Военноокръжна прокуратура-София, че срещу него и предшественикът му на поста ген. Светослав Даскалов са разследвани за теч на класифицирана информация, включително и тайни от най-високо ниво на ЕС и НАТО.

На 31 май военните прокурори са сигнализирали министъра на отбраната Красимир Каракачанов за това, че Ангелов е привлечен като обвиняем, с мярка за неотклонение „подписка“ с предложение за временно ограничаване на достъпа до класифицирана информация и отнемане на издаденото му разрешение за достъп. От Министерството на отбраната към момента няма никакъв коментар, нито информация отнет ли е допускът до секрети на ген. Ангелов. Ако това е така, той няма право да заема поста шеф на Военното разузнаване и Каракачанов трябва да го е отстранил до приключване на разследването. И да е назначил на негово място и.д. шеф.

Ако това не е направено ген. Ангелов е в тотално нарушение на законите.

Според военна прокуратура в продължение на три години сегашният шеф на служба Военна информация и неговият предшественик Светослав Даскалов са позволили на служител по сигурността на информацията от службата да издава разрешителни за достъп до КИ с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и ЕС от ДКСИ. Прокуратурата е започнала разследване след сигнали на ДАНС.

От службата са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“- МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата.

ВОП –София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват, обявиха още от прокуратурата.