От догодина при пенсиониране ще се взима предвид само доходът след 1997 година

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г

0
448
пенсиониране
Най-бедните пенсионери ще получат по 40 лв за Великден.

Така няма да се налага да се издирват документи от закрити фирми

При пенсиониране от догодина ще се взима предвид доходът след 1997 г., за който има данни в регистъра на осигурените лица. Така няма да се наложи да се издирват документи, включително и от отдавна несъществуващи фирми. 

Това обяви социалният министър Бисер Петков по бТВ. Така ще отпадне и таванът за пенсиите, тъй като в края на 90-те е въведен максимален осигурителен доход като естествен регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от максималния осигурителен доход.

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г., когато при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки, уточни министърът. 

По думите му и сега се налага бюджетът да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млн. лв., а субсидията вероятно ще расте. Петков цитира данни на НСИ, според които натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи. 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here