Още две фабрики почват от днес производство на защитни костюми

0
14
свидетелство
Томислав Дончев

Учени от БАН ще помагат на кризисния щаб. С математически модели ще правят прогнози

„Към кризисния щаб от днес има прикрепен екип от учени от БАН, които ще ни помагат не само да снабдяваме в реално време с данни за разпространението на коронавируса, но и да правим прогнози“, заяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев.

„Смятаме, че това е изключително ценно попълнение. Създаването на математически модели би ни дало ценна информация, за да вземем още решения и как да разпределяме ресурси“, допълни началникът на Централния оперативен щаб и шеф на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

,„От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическо моделиране в биологията. Целта е да използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса“, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

„Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма „Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността“. Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време“, допълни още той.

„Предприетите мерки от правителството работят, което се вижда от изчисленията и прогнозите. Ако карантината се задържи, след 3 седмици ще имаме добри новини за намаляване на тенденцията, а след 3 месеца ще можем вече да се похвалим, че сме изчистили заразата“, заяви проф. Николай Витанов от БАН. „Това обаче ще стане при условие, че карантината не се пробие“, категоричен бе той.

„От днес започва производството на защитни костюми в още две фабрики у нас. Днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопракиткуващи лекари. Общо 8000 броя ще бъдат доставени“, съобщи още Томислав Дончев.