До 35 хил. лв. глоба за производство и продажба на ГМО храни

0
16
парламент
Снимка: архив

Онлайн търговията с храни за пръв път се регламентира в новия закон

Депутатите приеха на второ четене Закона за храните, в който за първи път се регламентира онлайн търговията с храни.

„Отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна остава за оператора. Компетентният орган за контрол е Българската агенция по безопасност на храните. Регламентирането на онлайн търговията ще даде възможност да надградим публичността, с изграждането на онлайн платформа ще бъде улеснен потребителят в намирането на своите доставчици на храни. Надявам се да имаме времето да работим по този процес“, коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Според нея цялото законодателство трябва да доведе до изсветляване на бизнеса.

Разпоредбите в закона предвиждат глоба до 35 хил. лв. за производство и продажба на генетично модифицирана храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО.

Когато храната съдържа или се състои от ГМО, което е в съотношение над допустимите нива, определени в Регламент (ЕО) 1830/2003, това трябва задължително да бъде видимо упоменато на опаковката. При производството на храни за деца е забранено използването на продукти или съставки, съдържащи или произведени от ГМО.

Забранява се и рекламирането на ГМО с участието на деца. При нарушение законът предвижда от 1000 до 2000 лева глоба. Аналогична забрана се въвежда и по отношение на рекламирането на храни и напитки, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене съгласно действащата нормативна уредба.

От 2 хил. до 4 хил.лв. пък е глобата, ако храната не е годна за консумация или не отговаря на изискванията за производство, преработка или дистрибуция.

До 6 хил. лв. глоба или имуществена санкция ще плащат собствениците на магазини, ако не пуснат контролен орган за проверка на територията на обекта.

Национален съвет като постоянен консултативен орган ще координира държавната политика в сектор „Храни“. В него ще са включени представители на всички заинтересовани страни.

Предвидено е създаването на публичен национален регистър на всички обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Такъв регистър ще има и за бутилираните минерални и изворни води.