Още 200 млн. лв. за болниците догодина

0
10
здравеопзване
Кирил Ананиев

От тях 2/3 са за заплати на персонала, увери министър Ананиев

Догодина средствата за болниците в бюджета на НЗОК ще бъдат увеличени с над 200 милиона лева, съобщи здравния министър Кирил Ананиев след среща с ръководството на КНСБ и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с вицепремиера Томислав Дончев.

От тези 200 млн.лв. 2/3 ще бъдат предвидени за заплати на персонала, увери той. По думите на министъра в държавните болници ще бъде възможно да се достигнат нивата на заплащане, заложени в колективния трудов договор. С бюджета за следващата година даваме устойчивост на допълнителния ресурс, отпуснат тази година от правителството, коментира Ананиев и увери, че стриктно ще се контролира разходването на средствата за заплати.

Предвидено е през следващата година част от стойността на клиничните пътеки да бъде заделяна за възнаграждения.

Пламен Димитров, президент на КНСБ каза, че по време на срещата е било обсъдено и финансирането на детското и училищното здравеопазване. Средствата и за тях са завишени, но не толкова, колкото очаквахме, каза Димитров, цитиран от БТА. По думите му синдикатът ще продължи да защитава и интересите на малките и общинските болници, в които не могат да бъдат достигнати нивата на заплащане, договорени в Колективния трудов договор.