Парламентът разреши на правителството да купи 4 ваксини срещу COVID-19

0
73
Снимка: Pixabay

Социалистите се въздържаха

Народното събрание разреши на правителството да купи 4 ваксини срещу коронавирус, които са одобрени от Европейската комисия.

Нямаше нито един гласувал „против“,  само 19 червени депутати гласуваха „въздържал се“. Парламентът разреши на кабинета да се включи в споразуменията за покупка на ваксини, сключени от ЕК с фармацевтичните гиганти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech, Manufacturing GmbHand.

„Планът за ваксиниране е вече готов, утре ще бъде представен на МС и ще бъде гласуван. По този план ще бъдат ясно разписани всички целеви групи, които имат право и ще започне от тях програмата за ваксиниране“, обяви здравният министър Костадин Ангелов и повтори, че ваксините ще бъдат доброволни, безплатни и ще се поставят след подписано информирано съгласие.

В отговор на критиките за липсата на медицинска информация за съдържанието и противопоказанията на ваксините, Ангелов успокои, че ще получим ваксината чак тогава, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата. „Ще има кратка характеристика на продукта и в нея ще има отговор на въпросите, които се поставиха тук. Без характеристиката не можем да отговорим на въпросите, защото те са ясни само на производителя“, каза здравният министър.,

„Аз също се притеснявам защо се стигна дотук и от смъртността, но едната причина беше, че от тази трибуна хората бяха убеждавани да не носят маска. От тази трибуна народни предстатвители обясняваха, че пропускателната способност на маската е по-голяма от вируса и видите ли, това не помага. Уважаеми дами и господа, ако в тази криза не покажем единство като народ и като нация, като депутати, които да вярват в правотата на мерките, в най-простите научни истини, няма да успеем и няма да стигнем доникъде“, контрира Костадин Ангелов критиките.

„Не отнемайте надеждата на българските граждани за ваксинация! Когато светлината загасне, е много по-тъмно, откогато, ако не е била запалвана изобщо“, заключи министърът на здравеопазването.

„Да дадем щанс на българските граждани да бъдат предпазени, да дадем възможност на правителството да изпълни тази своя задача, защото с внушения и послания, които всяват страх, в никакъв случай няма да бъдем полезни на българските граждани“, призова от трибуната и шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.