Пет пъти повече бебета в селото, осиновило 16 щъркелови гнезда

0
22
Инициативата за осиновяване на всички щъркелови гнезда в Баничан получи световна популярност.

От дълги години такава радост не сме имали, казва председателят на читалището в селото Румяна Джибова

Пет пъти повече деца са се родили в гоцеделчевското село Баничан, известно с осиновените 16 щъркелови гнезда, съобщава БНР

„До миналата година демографската статистика в Баничан е отчитала отрицателен прираст. За първи път новородените са в пъти повече“, споделя председателят на читалището в селото Румяна Джибова.

„Радостното за нас е тази година, че бабинчетата ни са в повече – 15. От дълги години такава радост не сме имали. Интересът към инициативата на читалището за осиновяване на всички щъркелови гнезда в Баничан, която получи световна популярност, със сигурност е повлияла младите семейства да се върнат у дома и да имат повече деца“, разказва Румяна Джибова.

И тази година ритуалът „бабуване“ ще събере всички местни хора в здравната служба. А какви поверия са запазени от миналото: „На този ден, когато се мият ръцете на бабата, тя да хвърля водата нагоре, и да нарича, както водата е нагоре, така да растат децата. Или бабата трябва да пръсне малко от водата в пазвата на майката, та следващото бебе, ако тя е първескиня, по-лесно да се ражда“.