Пламен Бобоков на съд за незаконно държане на антики

0
30
Пламен Бобоков в съда Снимка: архив
Бизнесменът може да получи до 6 години затвор, глоба и конфискация на имущество

Окръжната прокуратура в Русе приключи досъдебното производство срещу Пламен Бобоков по дело за противозаконно държане на археологически обекти.

Той бе привлечен като обвиняем на 30.11.2020 г. При претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически ценности – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.

Обвинението срещу Бобоков е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

На 30.12.2020 г. делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе, с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

Очаква се насрочване на разпоредително заседание.