Пловдивски лекари излекуваха 91-годишен дядо с коронавирус и придружаващи заболявания

0
25
Снимка: архив

Изпратен е вкъщи в много добро състояние след 20-дневен престой в болницата

Медици от ковид отделението на УМБАЛ „Пловдив“ спасиха 91-годишен мъж с коронавирус и множество придружаващи заболявания. Според техни наблюдения няма друг такъв случай в цялата страна, при който успешно да е излекуван и изпратен вкъщи в много добро състояние толкова възрастен човек.

Освен напредналата възраст, която е безспорен рисков фактор, болният имаше и множество съпровождащи заболявания като сърдечна, дихателна, бъбречна недостатъчност, захарен диабет, артериална хипертония. Или казано по друг начин – беше полимобриден пациент, каза един от лекуващите медици д-р Живко Данчев.

Как точно е станало заразяването не може да се каже, тъй като вирусът вече може да се срещне на много места. Пациентът е от Пловдивския регион. Приет е в болницата в тежко състояние, защото като всеки над 90-годишен човек е с по-отслабена имунна система и инфекциозните заболявания протичат по-тежко. „В хода нa лечението настъпиха и сърдечни усложнения, което още повече утежни клиничната картина, разказа д-р Данчев – Справихме се, макар че се наложи да престои по-дълго време в отделението – около 20 дни, а не като останалите болни, които се възстановяват за близо две седмици.“