Пловдив ще тегли заем до 120 млн. лв., дадоха мандат на кмета за преговори

0
16
Снимка: Дарик

Може и да не теглим кредит, но тогава в Пловдив нищо няма да се случи, каза Здравко Димитров пред общинските съветници

Заем до 120 милиона лева ще тегли от Европейската инвестиционна банка Пловдив. Това е лимитът на кредитната линия, която е предложена на градската управа под тепетата за важни инфраструктурни проекти, съобщи „Дарик“.

Днес Общинският съвет даде мандат на кмета Здравко Димитров да започне преговори с банката за заема, като 30 от общо 48 съветника подкрепиха предложението на администрацията, 16 гласуваха „против“, а двама се въздържаха.

Дебатът за заема продължи около час, като повечето изказващи се бяха от опозицията. Според Стефан Аксиев от „Воля“ Пловдив първо трябва да поиска средства от държавата за инфраструктурните си проекти и едва след това да се прецени, има ли нужда от кредит.

Лидерът на групата съветници от БСП Николай Радев пък посочи, че сумата е огромна, а периодът за връщането ѝ дълъг. Въпреки това той изтъкна, че заемът е с чудесни параметри и добави, че ако самият той е бизнесмен, би теглил кредита.

Според съветника от левицата обаче трябвало да се помисли кой ще плаща този заем. „Дългият период на връщане означава, че ще го плащат внуците ни“, подчерта Радев. Затова той поиска референдум сред пловдивчани за кредитната линия. Предложението му бе отхвърлено от местния парламент.

За обществено обсъждане настоя и зам.-председателят на Общинския съвет Димчо Петров от ВМРО-БНД. Според него повечето проекти били на думи.  „Демократична България“ също се обяви против заема.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“ пък обявиха, че ще подкрепят предложението на администрацията. Според Владимир Кисьов от „Съюз за Пловдив“ условията, при които се отпуска заемът, са прекрасни, тъй като лихвата е под 1%. Той допълни, че общинското ръководство трябва да помисли за общински облигации, тъй като пловдивчани трябвало да си помогнат сами.

Али Байрям от ДПС посочи, че част от парите целево трябва да се насочат за ремонт на част от блоковете в Столипиново, наречени „Соколите“. Панелките са изкорубени и в окаяно състояние, а повечето тераси на стълбищните площадки са без парапети и са опасни за живеещите там. „Не знам на кого трябва да се молите за това, г-н Кирчев“, обърна се Байрям към зам.-кмета по финанси.

„Целта ни е да не се вдигат данъците, а да има средства“, обясни ресорният зам.-кмет Илия Кирчев. Кметът Здравко Димитров подчерта, че всички заедно – администрация и съветници, ще трябва да вземат решение.

„Ще се обсъжда всеки един проект. Дали ще вземем 5, 20, 30 или 50 милиона – ние ще решим. Може и да не теглим заем, но тогава в Пловдив нищо няма да се случи. Когато се построи нещо, то ще е за нас, за нашите деца, ще го ползваме заедно! Всичко това ще е за Пловдив, за да се вдигне равнището на живот. Сами трябва да си помогнем, ако искаме Пловдив да стане по-добро място за живеене“, категоричен бе в изказването си пред съветниците Зико.

Той каза още, че на града са нужни допълнителни средства, защото рамката на бюджета за догодина е около 300 милиона лева, а тези пари не са достатъчни.

В крайна сметка съветниците гласуваха кметът да получи мандат за поемане на дългосрочен дълг в размер на 120 милиона лева, като се започнат преговори с Европейската инвестиционна банка. Лихвеният процент ще бъде под 1%, гратисният период ще бъде 7 години, а срокът на погасяване – до 25 години.