Борисов в Плевен: Имаме решение на партията да не подкрепяме БСП. Сглобката се счупи в последните две седмици

0
172
Бойко Борисов Снимка: архив

Политическа сила с малко над 200 000 гласа от изборите еднолично управляват страната

„Имаме решение на партията да не подкрепяме БСП. На конгрес. Дори и да ги призова да гласуват, това е против устава и решението на партията, ще се съберат партийците и ще ме свалят“. Това обяви в Плевен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той иронизира и поведението на кандидата за кмет на столицата от ПП-ДБ Васил Терзиев. И подчерта, че са се борили с бившата комуниститическа партия. Те вместо да издигнат кандидат, който предложих, ние да го подкрепим, тази сглобка да стане група, която да управлява 4 г., казаха „Не“. Резултатите са тези“, каза още Борисов. Но призна, че предпочита държавна собственост пред ДС, оплака се обаче от троловете на ПП-ДБ.

„Скрил от дебат с Ваня Григорова. Защо се е скрил? Значи се страхува. От какво се страхува?“, попита Борисов пред кандидатите за кметове на ГЕРБ в Плевенско, които отиват на втори тур тази неделя. Според него сглобката се е разпаднала, но това, което следва също е страшно и не им се иска да си го признаят. Дори смята, че Кирил Петков е трябвало да е с него в Плевен, за да са заедно след като ПП-ДБ нямат балотаж. И даде пример, където двете формации сега е могло да са заедно като например в София зад Терзиев, в Габрово срещу кандидата на „Възраждане“.

„В Пловдив се бием. Но където не – се подкрепяме. В Разград не сме, тогава ние подкрепяме. Това е нормална сглобка, в цивилизования свят се казва коалиция“, обясни той отношенията в коалицията.

Борисов е гневен, че има решения на МС, които не са съгласувани – Мария Габриел била цяла седмица в САЩ, а те не се чували 2 седмици по телефон, мейл или адрес. Не ни липсва. Те си говорят само с ДПС. С мен и моята партия не си говорят“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Сглобката последните две седмици тотално се счупи. Със спирането на „Хемус“ вчера заедно с пътя Велико Търново-Русе и Монтана-Видин, няма как да се приеме бюджет. Всички кметове, зад които стоя, са обещали тази инфраструктура да я има. Празни обещания не даваме“, повтори той тезата, която по-рано защити и край Ловеч.

„Така самозабравила се сглобка… не можем да гарантираме, че ще се случи“, каза още той и отново критикува решението на правителството за закупуване на бойните машини „Страйкър“, без да се гласува в парламента. Той посочи, че шефът на комисията по отбрана е „за“, но Борисов искал това да се гледа заедно с бюджета. „Да кажем, ще се въоръжаваме ли.  Когато гласувахме за Ф-16, те питаха дали тунелът на Петрохан не бил по-важен. Те не знаят къде се намира Петрохан, но тогава говориха само за пред българите, а сега взимат решения за „Страйкърите“, без да се гласува в Народното събрание. Защо спират „Хемус“, възмути се Борисов. И подчерта, че сега проектът за магистрала ще е много по-скъп.

По-страшното обаче било падането на правителството и нови избори. „Повече няма да може да се съберем години наред. Или трябва да се седне и да се направи нещо, което поне за хората носи нещо нормално. Това не е нормално. В София в парламента сме заедно, а в страната се избиваме“, каза Борисов. Ако това се пренесе в парламента, нямало да може да се вземе нито едно решение.

Борисов похвали министър Андрей Цеков, че „свърши работа“. Той предложи, МС го бламира, защото не могат да съберат парите в бюджета, а похарчиха тия, които им оставих, за да довършат това, което гледате на чакъл. Вие спахте 3 г. и щ спите още дълго, докато не се осъзнаете, че тези хора, с тази политика са вредни за тези населени места. В София не го усетиха, защото е богата и се прави, направихме булеварди. Защо в останалите градове толкова много подкрепят ГЕРБ?“, обясни Борисов. И натърти, че сила с малко над 200 хил гласа от изборите еднолично управлявали страната.

„Ние не сме в сглобката. Решенията на МС се взимат по начин…Включително и за оръжието се обадих на премиера Денков и предложих да изчака да минат изборите, да го решим в НС, както решихме тежкия въпрос за зърното, за Албания и Македония , за Украйна, само и благодарение на ГЕРБ, както решихме за бронетранспортьорите и ракетите, за ядреното гориво и енергия…Хората ме питат каква отговорност нося ако гласуват – стадион, градина.. Какво да му кажа? Ние нямаме проектобюджет, знаем те какво си обявяват, но ни трябва мнозинство. Как ще гласуват без ГЕРБ. Щом си има тнови авери и приятели и навсякъде играят срещу нас – в сряда пак да си играят заедно, да си приемат всичко“, гневен бе той на ПП-ДБ.

„За да можем да направим нещо добро, трябва да има коалиция, в която преди да се вземат решенията, ясно да е разписано какво трябва да се направи. Така на парче нищо не може да се получи“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Не ми харесва тази дума „сглобка“. Сглобката не може да съществува в този вид. Тя не работи изобщо в момента. Какъв бюджет да има, като няма „Хемус“ и „Струма“, какъв бюджет да има, когато се говори, че ще дадат 1 млрд. лв. за стадиони? Ок, но да седнем и да напишем за кои стадиони. Затова бюджет се приема с коалиционно мнозинство. Не искам коалиция, но искам това, което сме обещали, да се изпълнява“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Той бе доволен от резултатите на партията в Долна Митрополия и новия мандат на Поля Цоновска. „Нея я даваха на една прокуратура, на втора. Не само, че се оказа невинна, но с 3 г. ядове, но хората си я избраха на първи тур, защото им направи толкова много неща. Към колегите от „Промяната“ – и тия номера приключват. Да, тормозят хората, но накрая „наказанието“ е – печели на първи тур“, каза той.

„Аз направих всичко, което зависеше от мен. Отсреща чух – за София, ще те победим, за страната не те искаме.. От тебе искаме да сменяме службите, защото искаме да мракобесваме навсякъде. Тогава ми дойде едно наум и реших да изчакаме малко“, каза той във връзка с жестовете към ПП-ДБ.

За скандала с доклада на ДАНС и последвалата отмяна на минния вот за първия тур, той първо припомни, че не е натискал министър за обществени поръчки, нито пък някой е карал заместника му да снима с телефон. „Вместо да се поощрява публичността на нарушенията, искаме да им отрежем главите на всички, за да сложим депутат от ПП за шеф на ДАНС! Стига, богини ли сте, принцеси ли сте, какви сте? Когато бе един зам.-министър от земеделието за гьол ли, дупка – само това се говореше. Сега все едно няма такова нещо. Защо е този двоен аршин“, гневен бе той.

„За кое ни е виновен ДАНС? Аз съм говорил лично, имам огромни контакти с партньорските служби. Оценките за Тончев са отлични и неслучайно американците го наградиха с най-голямата си награда. Със сигурност Тончев не е прорурски, това мога да го гарантирам. И ми е казано на най-високо ниво от всички партньорки служби. Трябва им ДАНС, за да са спокойни, когато си пипат машинките“, коментира Борисов обвиненията към шефа на агенцията Пламен Тончев.

Те си бламираха днес 3 министри – на строителството, на МВР и на електронното управление, посочи той изказване на Атанас Атанасов от сутринта.

„В сряда ще си събера партията на едно Национално съвещание, парламентът може да си работи спокойно без нас, те си работят с БСП, с „Възраждане“ и ще си питам партията какво ми позволява“, разкри лидерът на ГЕРБ. И обясни, че ще пита партията как да продължат напред. „Или трябва да се направи така, че да се изпълняват ангажиментите, или няма смисъл. Чух и Кирил Петков, който казва, че ротация няма да има. Или ще водим разговор, който да гарантира стабилно управление, или е безсмислено. Ще решаваме три дни – от сряда нататък, дълго и тягостно. Пък те да си решат въпросите със своите нови приятели“, закани се лидерът на ГЕРБ.