Тече „костинбродски сценарий“ за дискредитиране на ГЕРБ. Защо ГДБОП не влезе в общината преди два месеца или в понеделник, а 2 дни преди изборите, пита Борисов

0
458
Бойко Борисов Кадър: БТВ

Той припомни, че става дума за проверка по сигнал от септември 2022 година, че фирма е измамила общината във връзка с ремонта на жълтите павета

„Искам да спечеля изборите заради моралната победа и защото не може да продължава така държавата“. Това заяви пред БТВ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той изрази надежда, че огромна част от българите ще излязат да гласуват и заподозря, че в момента тече опит за повлияване на вота по „Костинбродски сценарий“ с проверката на Европейската прокуратура по казуса с жълтите павета.

Констинбродската афера е една от най-бруталните инсинуации в политическия ни живот, свързана с изборите през 2013 г. и с участието на Мая Манолова и Николай Бареков, която целеше да внуши, че правителството на Борисов подготвя фалшификация на изборите. Впоследствие всички обвинения бяха опровергани в съда.

„Европейската прокуратура започна проверката по сигнал през септември 2022 година. По сигнал, че фирмата е измамила общината. Ние аплодираме това разследване. Но ГДБОП на Радев и Демерджиев влиза в общината днес. Защо в деня преди деня за размисъл? Разликата с Костинброд е, че е петък, а не събота. Целта на Радев е да няма правителство. Опонентите ни ще ни нападнат за паветата, ние ще им върнем за парапета. Това води до разделение между партиите, хаос и нестабилност“, подчерта той.

Борисов даде да се разбере, че е готов на компромис и дори и като победител след изборите, няма да поставя условия да е премиер.

„Ако си победител като лидер на партия и не станеш премиер, това е компромис.

Мисля, че съм и най-опитният човек за това. Мога да самохвалствам дълго, но трябва да има компромис. Ще мога да предлагам след 2 април. Аз не изключвам нищо, моята партия иска да съм премиер. Но съм готов за всеки компромис“, каза той.

Този път Борисов обаче е решен да бъде депутат: „Ще стоя там, докато направим правителство или стане ясно, че не можем да направим“.

„Инстинктът ми сочи, че ще има правителство, защото на народа му додея. Хората ще спрат да гласуват. Сега трябва всички да направим крачка-две назад и да се направи правителство. Ако не стабилно, поне редовно“, призова той.

За стабилно правителство са нужни поне 130-140 депутата, а това е възможно с коалиция само на първите 2 партии, според прогнозните резултати, изчисли бившият премиер.

Той се позова на доклада на БНБ, според който дългът на държавата расте с бързи темпове – 10% само за година и 2,6 млрд. лихви годишно.

„Трябва много да се молят на някой да стане премиер на държава с 90 млрд. дълг. Защо трябва да се смирим? Не гледайте лидерите, гледайте хората зад тях. Заради тях трябва да се смирим“, призова лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че само лихвите по дълга са по 2 магистрали на година и по няколко детски болници.

„Нито една партия и коалиция не може да издържи на този дълг. Тези дългове ще нараснат на 100 млрд. До 10 дни трябва да започне обсъждане на бюджета. Общините нямат бюджети. Г-н Петков казва, че ще вложи в бюджета 50 млрд. за регионите. То ще ни трябват 2 бюджета. Това просто не кореспондира с реалността“, смята Бойко Борисов.

„Това може да бъде спряно само от редовно правителство. Партиите свикнахме само да обещаваме. Само ДБ, ДПС и ГЕРБ успяха да опазят дългът да не е повече, щеше да стане страшно. С ДБ сме действали винаги заедно в парламента – за ядрените реактори, за оръжието за Украйна.“

Борисов категорично изключи „Възраждане“ и БСП като възможни коалиционно партньори. „Не можем даже да се допрем до тях – имаме толкова идеологически различния“, обобщи той.

Той определи като „дилетантски“ и „непрофесионални идеите за правителство на малцинството.

„Не искам никого да обидя, но показва незнание как работи държавата. Правителство на малцинството значи трайна нестабилност – в условия на дългова и инфлационна спирала. Ако не се направи стабилна коалиция, не може да се реши. Или политически лица, или експерти от двете партии – но това ще се говори след втори“, каза той.

„Асен Василев направи три бюджета и един не става. Всички казват – няма бюджет. А той направи няколко“, напомни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изрази готовност на партията за приемане на съдебна реформа и промени в КПКОНПИ, но Бойко Рашков категорично не фигурира в подобни планове.