Политологът Татяна Буруджиева: Случилото се в метрото е терористичен акт

0
62
Татяна Буруджиева Снимка: 24 часа

„Всичко си има някакви граници, дори и протестът. Може да изразяват недоволство, без да се застрашава животът на хората“, посочи още тя

„Онова, което се направи в метрото, е терористичен акт”. Това заяви пред NOVA политологът Татяна Буруджиева по повод спирането на тока в столичното метро в понеделник.

„Задържани бяха разни хора, но сега са пуснати. Да кажат, че полицията можела да ги спре, но къде била тя, е просто наглост. Искам хората да знаят, че могат да живеят спокойно, независимо дали някой протестира, или не. Ако утре вашите деца са в метрото в такъв момент? Не може тероризмът да се оправдава“, коментира още тя.

„Всичко си има някакви граници, дори и протестът. Може да изразяват недоволство, без да се застрашава животът на хората. Искам протестиращите да дадат отговор. Демонстрациите контролират и изискват от политиците, но не може да дават решения“, категорична е Буруджиева.

„Във времена на размествания и голяма политическа и обществена динамика обичайните правила са временно суспендирани. Това е характеристика на революциите”, посочи социалният антрополог Харалан Александров. И допълни: „Затова в такива моменти избуява разрушителното и психопатно поведение”.

Според него на протестите има две основни групи от хора – едната иска промяна, а другата – властта.

„Гешев и Борисов са персонализирани, защото те ефективно упражняват власт. Правителството и прокуратурата са свръхактивни, постоянно нещо правят нещо и доста хора са разстроени от това“, каза още Александров.

Според него протестиращите не искат оставката на президента Румен Радев, не защото много го харесват, а защото „той се държи не като човек с власт, а като претендент за власт“.