Фандъкова: Изградихме 80% от метрото, за новия кмет на София остават финалните 20%

0
184
Йорданка Фандъкова

Кандидатът за кмет трябва да е живял с проблемите на града, посочи тя

Изградихме 80% от метрото, за новия кмет на София остават финалните 20%. Това обяви в ефира на „Събуди се” кметицата на София Йорданка Фандъкова по Нова тв.

„Ще има още една метростанция в „Обеля”. За нея също всичко сме осигурили. Надявам се да стартира и участъкът през „Слатина”. Това са 6 км. Тоест, оставям 10 км в строителство и няколко участъка с подготвени трасета. Това са задачи, това е работа“, добави тя.

Кметицата на столицата уточни, че наистина се гордее с развитието на метрото.

Не познавам г-н Терзиев (б.р. Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на ПП-ДБ и „Спаси София“). Притеснява ме сглобката, която застана от леви, популисти и хора, които не познават ляво и дясно. Вярвам, че софиянци са интелигенти и свободни хора. Те не изпълняват задачи и решения на централи, а мислят и преценяват. Винаги успяват да запазят ценностите на града, допълни Фандъкова.

Ще подкрепя кандидат за кмет, който познава софийските теми и работата на общината, защото София няма време. Кандидатът за кмет трябва да е живял с проблемите на града, посочи Фандъкова.

„ГЕРБ ще обяви своята кандидатура за кмет през септември. Имаме много варианти. Хора с авторитет. Георги Георгиев е най-добрият председател, който е имал Столичният общински съвет. Неговата работа далеч надхвърля ангажиментите на председател“, каза кметът на София.

„Моята голяма болка са жълтите павета. Те са знакови за София. Знаете, че беше безобразно наредено и се разреди по безобразен начин настилката. Поканих едни от най-добрите експерти, дадохме всичко от себе си. Сега остава строителите да си свършат работата. Разпоредила съм ежедневен, непрекъснат контрол на място. И ако и този път една от най-големите строителни фирми в България си позволи да не се справи с тази задача, не просто няма да й бъде платено и ще бъде санкционирана, но това за мен ще означава, че фирмата може би има други цели”, коментира още тя.

„Последният мандат за всички кметове е безпрецедентен. 3 месеца след като започнахме работа, дойде ковид кризата. Тя ни принуди да трансформираме плановете и бюджетите. Изправи ни пред много сериозни предизвикателства. След това започна инфлацията. През цялото това време местната власт остана единствената стабилна. Развитието на София не е спряло. И в момента работим по около 20 структуроопределящи проекта. Такива са пробивите на бул. „Филип Кутев” и „Тодор Каблешков”. Всъщност говорим за изцяло нов, огромен, прекрасен шестлентов път с велоалея, с широки тротоари. Всичко това дава възможност за връзка с други трасета”, поясни още Фандъкова. И допълни, че оставя на следващия кмет сериозни задачи.