Полицията без напрежение премахна палатковите блокади в цялата страна

0
26
Една седмица пътят Ст. Загора-Хасково бе затворен от протестърите.

На протестиращите са съставени актове за нарушения на Закона за движение по пътищата

Полиция без напрежение премахна палатковите блокади на кръстовищата в София, Варна, Пловдив и на пътя Стара Загора-Хасково. Операцията започна едновременно във всички градове, имаше и задържани, съобщава Нова тв.

Движението по всички линии на градския транспорт е възстановено по обичайния им маршрут, съобщават от Столичната община.

Днес сутринта от полицията съобщиха подробности за премахването на блокадите и мотивите си за това. Използвана е физическа сила само срещу едно лице, но в рамките на правомощията на полицията. Задържани са 12 лица, осем от които в Първо РПУ. Трима от тях пък не са имали документи. Всички задържани са освободени, след като са им съставени актове за неподчинение на полицейска заповед. Това се случи минути преди 9 часа сутринта.

Палатковият лагер в Пловдив беше премахнат само няколко часа, след като се появи. Блокадата на възловото кръстовище продължи около 8 часа. Тя започна към 20.30 часа в четвъртък, когато изненадващо протестното шествие спря и недоволните започнаха да вадят и разпъват палатки.

Към импровизирания лагер минути по-късно се присъединиха още протестиращи с палатки. Недоволните заявиха,че ще останат тук, докато правителството и главният прокурор не подадат оставка. Към 4.30 часа сутринта обаче ситуацията претърпя обрат. 8 буса със служители на жандармерията и полицията обградиха лагера и раздигнаха палатките. Протестиращите се преместиха на близкия тротоар.

От полицията отрекоха да са упражнили насилие. По техни данни в палатките е имало 37 души. Всички са проверени.

„Шест от тях са установени с употреба на алкохол от 0.80 до 2.51, а други шест са с криминални прояви за кражби и икономически престъпления”, обясни комисар Виктор Празов. Той бе категоричен, че не е употребявана физическа сила от страна на полицията. Протестиращите дори проявили разбиране и съдействали на органите на реда.

На 35 от протестиращите са съставени актове за това, че нарушават Закона за движение по пътищата. След 8 часа тази сутрин протестиращите сгънаха и последните палатки от тротоара и заявиха, че се готвят за нови блокади.

И във Варна вече няма блокада. Палатките, които бяха на булеварда пред общината, са преместени на тротоара и движението е освободено. В момента палатките са в пространството пред общината. Полицията е установила на място 17 протестиращи, двама от тях обаче не са оказали съдействие.

„Двама от протестиращите не пожелаха да изпълнят разпореждането и бяха задържани и отведени в 1 районно управление, където им бяха съставени актове по закона за движение по пътищата. Предупредени са лицата да не нарушават обществения ред, след което са освободени”, обясни комисар Илиян Илиев – началник на отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР – Варна.

А след седмица протести демонстрантите от Стара Загора така и не успяха да стигнат до магистрала „Тракия“. От миналия петък те се опитват да направят шествие по аутобана, но полицията ги спря. Затова спяха на палатки на пътя Стара Загора – Хасково. В момента движението по отсечката е свободно. От полицията заявиха, че не са използвали сила, а протестиращите се заканиха, че ще останат на място.

„Сутринта в 4:30 часа, беше разпоредена полицейска операция. При пристигане на място установихме лица, които се намират на пътя. Бяха поставени и предмети на самото пътно платно, палатки, столове, маси, които палатки разпоредихме да бъдат преместени. На лицата, които бяха установени на място, им бяха съставени актове за установяване на административно нарушение, след което преместиха доброволно предметите”, обясни гл. инспектор Бончо Славов от „Пътна полиция” – Стара Загора.