Поредна серия от „Божковгейт“ – бележка, писана на ръка, за среща между него и Домусчиев

0
100
Васил Божков Снимка: БНТ

Повод за нея според беглеца бизнесмен е рекламен договор

Укриващият се от правосъдието в ОАЕ бизнесмен Васил Божков пусна във фейсбук пореден уж компромат срещу властта – написана на ръка бележка за негова среща с Кирил Домусчиев. В този „компромат“ се говори за спазване на законите на България и реклама в Нова тв. Никъде не се споменава името на човек от правителството, нито има дори и намек за оказан натиск върху Божков или корупция.

„Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой.

По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС.

Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа“, казва Божков във фейсбук.

В бележката пише:

1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсира с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в „Лудогорец“.

3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и
спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)

„Насила може да вземеш от човека, насила не можеш да му дадеш. Цели държави са извлекли полезните изкопаеми от цели континенти. Това беше подигравка, защото е ясна целта. По какъв начин и защо. Вие утре може да ми прехвърлите вашата къща с децата. Като го позволява, мен законът ми позволява да кажа, вие сте просто едни негодници. Не, не са на мое име, нито знам кой какво подписва, нито как. Нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал. Не ме интересува, то е направено умишлено, за да не стане. И затова феновете и въобще почитателите на „Левски“ да си търсят, който го е направил“, обясни вчера премиерът Бойко Борисов.

За предпологаемите SMS разговори между Васил Божков и финансовия министър Владислав Горанов премиерът заяви, че по времето, когато са проведени, Божков не е бил обвиняем.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на Божков, който има задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна.

Главният прокурор Иван Гешев пък определи случая с Васил Божков като поредна серия от един несвършващ сериал, започнал с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, които през годините на криминален преход са се чувствали недосегаеми.

„Докато никой не ги закачаше, те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата работи, се оказва, че Европейският съюз се състои от неправови държави, а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия изток“, каза Гешев. Според него случаят се използва от определени политически сили.

„Те не са приятели, но съвпадат по интереси. Интересите да защитят себе си, парите си и се обединяват пред общия враг – прокуратурата и в най-общ план държавата“, заяви Гешев.

Главният прокурор каза, че прокуратурата е много наясно срещу кого се изправя и срещу кого ще продължи да се изправя – хора, които през годините са били недосегаеми, които са правили каквото си искат.