Бележка, писана във влака за Киев, издава Петков – искал да вдигне ветото за Северна Македония, преди да е изпълнила условията ни

0
1015
Станислав Балабанов Снимки: БТВ

Показа я Станислав Балабанов, който е готов да се подложи на детектор на лъжата и предлага бележката да се изследва от графолози

Сагата между ИТН и ПП се разраства. Депутатът от партията на Слави Трифонов – Станислав Балабанов с нови разкития по темата Петков – РСМ. Той показа бележка, която е била написана собственоръчно от премиера Кирил Петков. По думите му пред БТВ на нея е написано как да се вдигне ветото на Република Северна Македония за започване на преговорите за ЕС, пише Tribune.

Балабанов съобщи, че премиерът е писал на лист от служебните тефтери на Министерския съвет във влака на път за Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Той съобщи, че планът на Петков е бил да се вдигне ветото и след това РСМ да изпълнява българските искания.

Балабанов заяви, че тази бележка ще предизвика реакции, но е готов да се подложи на детектор на лъжата и да бъде направен графологичен анализ.

На въпроса какви са гаранциите, че това ще се случи, Балабанов отговори, „при нас има една приказва – гаранция-Франция.“ По думите премиерът е коментирал, че това е планът, който обсъжда с международните партньори.

„Председателството на Франция приключва юни месец. А явно сме обещали на високо някакви неща“, категоричен е Балабанов.

Той заяви, че ИТН ще подкрепи само социалната част в бюджета.

„Управление на правителство на малцинството с ПП е вредно за обществото и трябва да приключи възможно най-скоро“, заяви той.

Относно това, че е писал СМС на Лена Бориславова, че не е съгласен с номинацията на Бойко Рашков за председател на КПКОМПИ, той заяви:

„Никога не съм си позволявал да слизам на такова ниво, но след като Петков го направи, ще ви обясня. Цяла седмица имаше натиск за Бойко Рашков. Питаха ни какво решавате. „Моето лично мнение е, че аз съм против така предложената кандидатура“, заяви той по повод текстовото съобщение до Лена Бориславова.

По думите му това е станало в приложение, в което партньорите са обсъждали различни теми, касаещи управлението.

Той обясни, че Петков и Василев лично са предложили Рашков начело на КПКОНПИ с мотив, че е възрастен за МВР и вече няма силите за така чаканата реформа във ведомството и го е страх да уволни 7000 служители.

„Ние не знаехме, че са водени такива разговори с Рашков, и попитахме коя е кандидатурата за друг министър на МВР“, допълни той.

Според Балабанов е било казано, че Рашков е следовател и е „добре за КПКОНПИ“, където ще бъде ползван „за други цели“. По думите на депутата от ИТН това е опит на ПП пореден регулатор да бъде превърнат в бухалка и управляван от тях.