Правителството отпуска 22 млн. лв. за наука и 3,7 млн. лв. за мерки срещу африканската чума

0
13
правителството
Министерският съвет

Това реши на заседанието си днес Министерският съвет

3.7 млн. лв. се предоставят за мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете, реши правителството днес. Средствата по бюджета на земеделското министерство ще бъдат използвани за съфинансиране от страна на България за спешните мерки за борба с чумата.

Министерският съвет одобри и увеличение с 22 250 000 лева на разходите за изграждане на Национална пътна карта за научна инфраструктура. Средствата ще бъдат преведени допълнително по бюджета на Министерството на образованието и науката, за да се осигури доизграждане и модернизиране на научните комплекси от националната карта. През 2018 г. чрез националния бюджет МОН за първи път осигури средства в размер на 10 671 137 лв. за обезпечаване на дейностите за преструктуриране и модернизиране на научната инфраструктура.

Пътната карта ще се изпълнява до 2023 година, като на базата на периодична международна оценка могат да се предлагат нови национални инфраструктури и/или надграждане на съществуващи научни комплекси с регионално и европейско значение.

С друго правителствено решение България отпуска 232 709 лева за Доверителния фонд към ЮНЕСКО за финансиране на два проекта.

58 330 лева ще бъдат предоставени за включването на антисемитизма в обучението в средните училища в държавите от Западните Балкани и Източното партньорство.

174 379 лева ще бъдат отпуснати за обучение на учители в държави на юг от Сахара (Етиопия, Танзания, Руанда, Уганда и Замбия). Осигуряването на качествено образование за младите хора в Африка е една от важните  мерки срещу миграцията.