Служебното правителство ще пише закон за приемане на еврото

0
21
Атанас Пеканов

Документът ще бъде входиран в следващото Народно събрание

Служебното правителство започва писането на закон за приемането на еврото, а вицепремиерът Атанас Пеканов става член на Съвета за подготовка на България за членство в еврозоната. Това обяви самият той след заседанието на Министерския съвет, където е взето това решение.

Документът ще бъде входиран в следващото Народно събрание.

„Искаме процесите да продължат без забавяния, нито спирания“, каза Пеканов и припомни, че вече има приет план за приемане на еврото от 1 януари 2024 г.

„Ще има специални кампания и мерки, така че влизането в еврозоната да не сбъдне неоснователните страхове за вдигане на цените“, посочи той.

Служебният вицепремиер подчерта, че за страната ни остава приоритет членството ни и в Шенген.

Той отбеляза, че една от най-важните работни групи в съвета е тази за „Защита на потребителите”. „Тя трябва да осигури подготвката на всички процеси по бъдещото двойно обозначаване на цените, контролът по замяната на цените от лев в евро“, посочи  Пеканов.

Той коментира и информацията на Министерството на финансите, че страната ни вече е подала първото искане за плащане по Плана за възстановяване. Това е станало, след като са били коригирани част от проектите, оставени от предишното правителство.

„Парите по плана няма да се ползват за попълване на дупки в бюджета, а за финансиране на проекти“, ангажира се Пеканов. С аванса от Брюксел ще стартира санирането на домове и публични сгради за 2 млрд. лв., технологичното обновяване на бизнеса и проекти в транспорта“, изброи вицепремиерът.