Радев към „Възраждане”: Референдум за еврото е невъзможен

0
25
Костадин Костадинов

Имаме готов състав на кабинет, ако третият мандат стигне до нас, заяви лидерът на „Възраждане“

Провеждаме поредните консултации за съставяне на правителство. Важни са, защото, докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да взима решения с дългосрочен хоризонт и да има управляващо мнозинство, което да го подкрепя. Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на консултациите с ПГ на „Възраждане“.

Той ги попита дали са готови да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство.

Лидерът на „Възраждане“ заяви, че партията му е готова да подкрепи всяко една партия в парламента, която ще подкрепи основните приоритети и споделя вижданията на „Възраждане“. По думите му в парламента има по-скоро диалог между глухи, защото по-скоро говорят за пред избирателите си, което е нормално, тъй като партиите отговарят пряко пред избирателите си.

„Имаме готов състав на кабинет, ако стигнем до третия мандат, сме готови да го поискаме от вас, разбира се решението е ваше“, обърна се Радев към тях. По думите му се очертава друг консенсус в парламента. И заяви, че ще разговарят с партиите и в рамките на другите два мандата. „Готови сме да водим разговори, готови сме да защитаваме политиките, трябва политически диалог, който да се основава на ценности и отговаря на публичния интерес“, изтъкна още Костадинов.

Радев заяви, че съгласно закона провеждането на референдум по въпроси, уредени вече по приети и ратифицирани договори и съюзи, е вече невъзможно. Също така има и по конституцията ограничения, припомни още Радев за искането на „Възраждане“ за референдума за влизане в еврозоната.

Костадин Костадинов заяви, че референдумът няма да е принципно за влизане в еврозоната, а времето, за което да влезе. „Еврото може от лекарство да се превърне в отрова за слабите икономики, за силните не е така. Въпросът, който искаме да зададем на референдума, е „съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90% от европейските доходи“, формулира Костадинов въпросът. Според него в краткосрочен план ще има повече проблеми, отколкото ползи.

Експерти на „Възраждане“ изчислили, че българската икономика ще достигне 90% от европейските доходи след 2040 г.

„Ние поискахме третия мандат. Има партии, с които не бихме разговаряли, но трябва да видим дали изобщо ще стигнем до третия мандат. Има и партии, които не отговарят на конституцията – например ДПС, която е етническа партия. Поставихме въпроса за референдума за еврозоната. Президентът на този етап заяви, че няма да подкрепи тази идея“, заяви Костадинов след консултациите и посочи, че ще се върви в посока Инициативен комитет и събиране на подписи за провеждане на такъв референдум.

„Възраждане“ също така са повдигнали пред държавния глава въпроа да сезира КС за даването на оръжия на Украйна, както и да сезира КС за самолетите F-16. На този етап всички наши въпроси обаче получиха отрицателен отговор, изтъкна още лидерът на „Възраждане“.