Правителството предлага компенсации за родителите с неприети деца в градините

0
26
бавачки
Снимка: архив

Предвижда се те да получат равностойна сума на тази, която държавата плаща за едно дете в градина.

Образователното министерство публикува насоки за работата на училищата в условията на епидемията

Да се отпускат компенсации на родители, чиито деца са в задължителната предучилищна възраст, но не са приети в детските градини, предлага правителството.

Депутати ще предложат законови промени, за да се регламентира това, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Предвижда се те да получат равностойна сума на тази, която държавата плаща по принцип за едно дете в градина.

Въпросът е обсъден и с премиера Бойко Борисов, който е подкрепил подобна идея. 57 са общините, в които има недостиг на места в детските градини, допълни той.

„Системата на частното образование е алтернатива. Това, разбира се, е свързано с ограничен достъп и финансов ангажимент на родителите. Обществената справедливост изисква тези родители да бъдат компенсирани. Така че вероятно това ще бъде предложено”, заяви Вълчев.

Учебната година ще стартира присъствено. Към момента ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са готови с няколко варианта в зависимост от ситуацията с COVID-19 наесен, каза още министърът на образованието.

МОН публикува документ с насоки за работата на системата на училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19, който може да видите тук nasoki_pri-covid_270820