Маските са задължителни и за децата над 6-годишна възраст

0
21
Снимка: Нова

На открито мярката важи при струпване на хора и невъзможност за спазване на дистанция от 1,5 м

От 22 октомври, четвъртък, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открито. Тя ще важи при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м от гражданите.

При тези условия те трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Новината бе обявена още вчера от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Тази вечер е издадена и официалната заповед.

Всички деца над 6-годишна възраст са задължени да носят маска или друго средство покриващо носа и устата. Не е необходимо да се спазва дистанция от 1.5 м между членовете на едно домакинство.

Ще могат да се обслужват клиенти без предпазна маска, ако са поставени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ дезинфекция

Заповедта препоръчва на рабододателите провеждане на работния процес в дистанционна форма при възможност, редовно проветряване и дезинфекция, осигуряване на предпазни средства.

Не са длъжни да носят маски клиентите в местата за хранене и в питейните заведения,
спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания.

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.