Правят безплатни антигенни тестове на всички културни събития в страната

0
24
банов
Боил Банов

Според министър Боил Банов държавата в момента се справя не просто добре, а отлично с кризата

За сектор култура през предстоящата година ще бъдат отделени близо 250 милиона. Увеличението е с 28 милиона лева. Очакват се и още 25 милиона лева до края на годината, заяви министърът на културата Боил Банов, цитиран от Tribune.bg.

„Достатъчно, когато говорим за култура, никога няма. Но са сериозна инвестиция в устойчивост и в тези трудни времена“, каза министърът.

Според него държавата в момента се справя не просто добре, а отлично с кризата. По негово мнение страната ни се ръководи изключително успешно в тези тежки времена. Премиерът Борисов е възложил на Банов експериментално и съвсем безплатно на всички културни събития в страната да се правят антигенни тестове, за да има спокойствие у хората. В момента се разработва механизмът, за да започне да се случва това.

„Въобще не може да се разговаря за политики на затваряне на културата. Няма да има такова нещо. То не е необходимо. Необходима е дисциплина, необходимо е знание. Най-защитени в държавата са културните пространства“, категоричен е Банов.

Министърът на културата заяви, че лично тръгва на проверки в цялата страна, за да се увери, че хората могат спокойно да потребяват култура.

Близо 250 милиона лева са отделени от бюджета за догодина за култура. Инвестирано е много сериозно в хората, увеличението на доходите е 10%. Осигурени са над 6,3 млн. лева във фонд „Култура“, с който тази година бяха подпомогнати свободните артисти.

Продължава работата по ключови политики. Добавени са средства за археология и опазване на културното наследство. Очаква се през следващата седмица да мине нов закон за подобряване на киното, кинопроизводството и киноразпространението, става ясно от думите на Боил Банов.