Превозвачите се готвят за национален протест на 13 януари заради тол системата

0
59
Снимка: архив

Спират автобусите и зареждането на търговската мрежа

Превозвачите се готвят за национален протест заради новата тол система, която трябва да замени винетките.

Протестът е насрочен за 13 януари и ще продължи, докато превозвачите не постигнат консенсус с регионалното министерство. Те планират да затворят първокласни и второкласни пътища във всяка една област на страната. Има възможност за блокади и на магистрали. Няма да има автобусни превози и зареждане на търговската мрежа, обявиха представителите на организациите на превозвачите. Над 3000 превозни средства ще спрат, няма да се превозват пътници от автобусни фирми в София, Варна, Бургас, Хасково, Пловдив, Благоевград, Монтана, Плевен, Севлиево, и В. Търново.

До края на седмицата над 100 града ще подкрепят протеста, сега били 75 града. Протестът не е политически и не става въпрос за бутане на правителството, увериха протестиращите на пресконференци днес.

Въпреки това те искат оставката нарегионалния министър Петя Аврамова.

„Не сме против тол системата, но сме против обхвата ѝ. Не сме съгласни с правене на политика на инат, с несъобразяване с аргументите, които се поставят в един диалог“, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Арабаджиев подчерта: „Не чухме солиден аргумент, който да почива на реална база какво точно ще се случи, освен едно – че трябва да се съберат n на брой пари. Ние сме против силовото налагане на тази система… Предложихме реалистични цени на тарифата. Предложихме и след първата година от въвеждането на тол таксите да се направи анализ и ако това, което е събрано като средства, не кореспондира с това, което е трябвало да се събере, тогава плавно да се увеличават цените“.

Той увери, че диалогът на превозвачите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството е приключил.

По време на протеста на 13 януари автобусите ще спрат да превозват пътници, ще спре и зареждането на търговски вериги: „Има изключително напрежение сред превозвачите. Хората са недоволни и им дойде до гуша от такъв тип комуникация с това министерство“.