Представиха сертификата за ваксинация и здравното досие

0
25
Костадин Ангелов Снимка: архив

Документът ще се връчва при поставяне на втората доза от ваксината

Сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 и функционалността на електронното здравно досие бяха представени днес от здравното министерство. Сертификатът се връчва при поставяне на втората доза от препарата.

В него се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани на кирилица и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код, съобщава Нова тв.

Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

„Това, което е важно днес, че електронният сертификат вече е факт. Всеки един ваксиниран български гражданин може да го получи по два начина. Единият от тях е чрез електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари – могат да получат сертификата от личните си лекари, които имат достъп до пациентското им досие”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той посочи още, че е важно да се каже, че на сертификата няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. За да не се допускат злоупотреби министърът беше категоричен, че са направени няколко системи за сигурност. „Ако някой се опита да направи злоупотреба, тя е невъзможна”, добави проф. Ангелов.

Относно електронното направление той каза, че ще бъде надградено в края на март. Така ще е възможно издаване на електронно направление за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.

Проф. Ангелов заяви, че националната здравна информационна система е приоритет. Тя ще бъде надграждана и към нея ще се добавят протоколите за скъпоструващите лечения, както и направленията за специалист.