Премиерът: На 1 януари в България ще влезе азерски газ /видео/

0
63
Снимки: МС

Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици, отбеляза Борисов при инспекцията на строителството на газовата връзка с Гърция

„На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България/IGB/. На мястото бе и собственикът на гръцката фирма „Авакс“ – изпълнител на обекта.

„Ето това е, за това ги е много яд и се бунтуват някои, защото това никой не е вярвал, че някой ден ще стане.“ Това бяха едни от първите думи на Борисов, който припомни, че България има 20% собственост.

„Това, което искахте от нас – банкова гаранция, по-бързо плащане, всичко е направено. Споразумението е подписано, а ЕК даде съгласие. Движим се в срок и норми“, заяви премиерът.

Собственикът на „Авакс“ каза, че 98 от работниците на обекта са българи. За изпълнението на строителните дейности на интерконектора работят общо 440 души. Той добави, че 24 км от тръбите вече са под земята и даде заявка, че до края на годината тези километри ще се удвоят.

Министър Петкова обясни, че 145 км е разчистената площ, 104 км тръби са разнесени по трасето, а 73 км тръби са заварени.

Газопроводът IGB ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Интерконекторът е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз.

Той е изключително важен и от гледна точка на осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с обща дължина 182 км, от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.