Премиерът: Оставката на това правителство няма да подобри положението на хората

0
58
Бойко Борисов Снимка: МС

Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят. Никой не може да се справи сам, коментира Борисов

Оставката на това правителството няма да подобри положението – през ноември – декември – януари ще бъдем в толкова тежко положение, защото няма да сме успели да прокараме България през иглените уши, наречени икономическа криза. Такова мнение изрази премиерът Бойко Борисов преди началното на редовното заседание на Министерския съвет.

Той заяви, че винаги е подкрепял протестиращите, но митингът на ГЕРБ е бил свързан с влизането на страната в чакалнята на еврозоната и е приключил мирно.

„Разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. България е единствената в света, в която се смята, че коронавирус няма и пандемията е отминала. Само у нас никой нито вярва, нито спазва мерките, а редица държави ги връщат“, заяви той. Премиерът каза, че е разтревожен, че наесен това ще ни изиграе лоша шега.

Премиерът забрани на членовете на кабинета да пишат постове във Facebook, като се обърна в частност към правосъдния министър Данаил Кирилов. „Не само, че не е смешно, а и ги възпламенявате”, заяви Борисов.

„Утре сутрин ще се видя с коалиционните партньори, ще говорим. Ако нямаме план за стабилност, включително с опозиционните партии да се договори какво ще се прави през останалите месеци, никой не може да се справи сам“, подчерта той пред министрите.  Премиерът каза още, че има инструменти, които казват, по какъв начин се прекратява мандат и се правят избори.

Според него, ако финансите на държавата се удържат по този начин, годината ще завърши като през 2018 г.

„Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят – от Америка до Европа“, заяви премиерът и прогнозира, че ще става по-лошо. До този момент не са спирани социални плащания, проекти и не е теглен заем, но „влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да бъде много консолидирана“.

Борисов каза, че предстои Европейски съвет и трябва да защити на него парите за България.

Това са дните, които ни спират. Така или иначе има вот на недоверие, ще го гледаме, няма да се спирам на сценаристите, на всичко, което през времето се случи, заяви премиерът. Той даде пример, че никога не е виждал вицепремиера Красимир Каракачанов с торбичка от голяма верига, но това се е насадило в общественото съзнание.

Вчера стана ясно кой как ги поръчва и как ги прави, посочи Борисов, визирайки изнесените от прокуратурата телефонни разговори на бизнесмена Васил Божков.