Премиерът: Огромен е напредъкът по изграждането на магистрала „Европа“

0
27
Снимка: архив

Тя ще бъде в полза и на хората, и на бизнеса, коментира премиерът

„Огромен напредък има по изграждането на АМ „Европа“. Със завършването на магистралата ще се пътува без светофар от Мюнхен и Виена през Белград до Бургас и Солун“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа на място днес строителните дейности по трасето.

Премиерът акцентира, че магистралата е от огромно значение за всички държави в региона, тъй като е част от Трансевропейския коридор №10, а на България ще носи и приходи от винетни такси. „Всички виждат какво е направено и мащаба на строителството, което дава работа на стотици работници. Магистралата ще бъде в полза и на хората, и на бизнеса“, категоричен бе Борисов.

Премиерът отбеляза, че изграждането на АМ „Европа“ се извършва, без да се възпрепятства пътния и жп трафик по трасето. „Ако е било лесно, другите щяха да го направят. Българите строят и го заслужават“, посочи още министър-председателят.
Строителните работи по 14,5-километровата отсечка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман започнаха през февруари тази година и екипите на строителя работят максимално мобилизирано обектът да е готов в рамките на година. Работи се по цялата дължина на трасето, изпълняват се земни и пътни строителни дейности, подготовка на земната основа; бетонови, кофражни, армировъчни работи, масивни бетонови и стоманобетонови конструкции.

Вторият 17 км участък от Драгоман до Сливница е готов. Движението в участъка беше пуснато предсрочно в началото на ноември 2020 г – половина година по-рано от предвиденото.

За третия 16,5 км участък на автомагистралата – между Сливница и София, в края на февруари тази година стартира обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. На 9 април предстои отварянето на офертите на кандидатите. Отсечката ще преминава по изцяло ново трасе. Тя ще започва при с. Храбърско – при 32-и км, ще преминава по нов терен на север от Божурище, между селата Волуяк и Мрамор и ще се влива в Северната скоростна тангента при пътния възел със Софийския околовръстен път.