Цената на газа в Европа скочи с над 10% след акцията на Путин

0
66
Снимка: Pixabay

Според анализатори цените на борсите на газа и петрола ще продължат да се покачват

Борсовите цени на газа в Европа тази сутрин се увеличиха с над 10% на фона на признаването от страна на Русия на независимостта на самоопределилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Това става ясно от данните на лондонската борса ICE.

Фючърсите за месец март на хъба TTF в Нидерландия се увеличиха до почти 935 долара за 1000 куб. м или 80 евро за мегаватчас.

Повишение има при фючърсите на петрола тип брент с доставка през април поскъпват с 2,4% към 97,83 долара за барел, достигайки най-високо ниво от септември 2014 г.

Мартенските фючърси на американския лек суров петрол WTI скочиха за кратко с близо 4% към 94 долара за барел, преди да опитат стабилизация малко над 93 долара (повишение в рамките на деня с 3,3%), като засега не успяват да тестват ценовия връх от 95,82 долара за барел, достигнат на 14-ти февруари тази година (най-високо ниво от септември 2014 г.), отбелязва БНР.

Според анализатори цените на борсите ще продължат да се покачват. Не е ясно и какво ще случи със суровините, след като по-късно днес се очаква да станат ясни и санкциите, които Западът се готви да наложи на Москва. Късно снощи в коментарите си специалисти подчертаха, че ще бъде засегната и търговията.