Проф. Михаил Константинов: 9750 гласа е цената на мандата

0
108
Михаил Константинов Снимка: Zonanews

Българските политици са длъжници на българския народ и е време да си върнат дълга, казва математикът

„Тежестта на мандатите за всички партии е една и съща – и тя е 9750 гласа. Във Видин е единственото изключение и там цената на мандата е малко по-малко от 7000, или 70% от този в страната, защото там населението е за 3 мандата, а не за 4“. Това каза пред bTV математикът проф. Михаил Константинов.

Хартиеният вот не вдигна избирателната активност, а създаде проблеми с протоколите и среда, в която могат да се вършат куп злоупотреби. Машинният вот беше крачка напред, а сега отново се върнахме назад, каза политологът доц. Даниел Смилов.

Има секции, в които хартиеният вот показа, че има контролирано поведение, но това не е защото се спекулира с хартията, защото тези секции са в махалите, където могат да гласуват само с хартия, обясни Константинов.

Убедена съм, че щяхме да имаме по-ниска избирателна активност, ако нямахме хартиен вот, каза тя. Проблемът е в абсолютно безумният протокол и тук ЦИК не си свърши работата, каза доц. Татяна Буруджиева.

И тримата бяха категорични, че стартът на парламента не може да е през Страстната седмица.

Не виждам какво налага това бързане от президента – целта му е – или да окаже натиск върху партиите, или бързо да се стигне до нови избори, каза още Смилов.

Единият път даде четири месеца да разтягат локуми, а сега само 4 дни. Ние сме християнска държава и нищо не налага парламентът да стартира в Страстната седмица, каза още Константинов.

Остават три седмици до края на април, за да се завърти цялата процедура и да може в края на юли да има избори. Предполагам, че това е едно от нещата, което се обсъжда в момента. На президента ще му отива да стимулира процеса по създаване на правителство, каза доц. Буруджиева.

Българските политици са длъжници на българския народ и е време да си върнат дълга, категоричен бе Константинов.