Фермери: Цената на суровото мляко се срина

0
108

При големите ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото е 1.05 лева, а при малките има и сигнали за 80 ст., твърдят от бранша

„Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се случва и в ЕС“, коментира пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. За него случващото се е феномен, защото, докато в Европа спадът в цените на млякото стана постепенно, при нас то се случи лавинообразно и затова фермерите са в шок, а цената на суровото мляко се сринаха.

„При големите ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото е 1.05 лева, а при малките има и сигнали за 80 ст. Себестойността на литър мляко варира от 1.34-1.52 стотинки, тоест 30 стотинки е загубата“, обясни Михайлов. По думите му има и ферми, на които е отказано да се изкупува млякото.

„Вчера втори наш фермер се принуди да си излива млякото“, алармира Михайлов. Той уточни, че изливането на млякото е незаконно и попита кой ще плаща, ако трябва да бъде законно. Изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите уточни, че млякото се излива, защото не може и да се дари на различни институции, тъй като това го забранявал друг закон, а като парадокс стопаните изливат ценната суровина.

„Последните изследвания показват, че загубата на една крава на година ще бъде от 400 до 800 лева, дори до 1000 лева при някои ферми. Сред държавите членки сме на опашката по изкупна цена на млякото – трети отзад напред. Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба“, посочи Михайлов. Той припомни, че в някои държави от ЕС като Франция и Унгария вече слагат минимум на изкупните цени на млякото, за да може да се замрази този спад на цените.

„Купуват се големи количества вносни млека. Последната версия е, че се купува на 84 стотинки литъра – от Полша, Унгария, Румъния. Не можем да спрем вноса. Въпросът е в качеството“, изтъкна Михайлов. В тази връзака той прогнозира фалити на ферми.

„Нашите фермери са на ръба. Млечното производство е най-тежкото в земеделието. Гласят се доста хора да преминат към фалити“, предупреди шефът на Съюза на говедовъдите. Михайлов съобщи още, че ще подготвят едно писмо „за подпомагане на реализацията при изливане на млякото“ и друго – при евентуален фалит стопанинът да получи достойна цена за животното, което ще занесе в кланицата.