Цената на руския газ за България пада с 40%

0
25
Снимка: Газпром

„Газпром“ ще възстанови пари на „Булгаргаз“

Цената на руския газ за България пада с над 40%, съобщи премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Премиерът определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво.

По време на брифинга бе съобщено още, че „Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за вече доставения природен газ след 5 август 2019 г.

„Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“. То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. Тогава „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром“ предоговаряне на условията на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август до 29 февруари 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов, цитиран от NOVA. Той допълни, че е редно разликата между цените да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз”.

„За тази цел ще поискаме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март ще се прилага новата цена по договора с „Газпром“. По първоначални изчисления „Булгаргаз” ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване в приблизителен размер на 150 милиона лева с ДДС. В допълнение ще бъдат възстановени и суми на клиентите за март”, каза още Павлов.

По думите му преговорите между двете компании се водиха стриктно по реда на механизма за преразглеждане на цената. „„Газпром“ и „Булгаргаз“ договориха хибридна формула. Ценообразуването вече ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.”, каза Павлов. И заключи, че българският пазар е либерализиран.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато едно безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. „Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат“, каза енергийният министър.